BLOGIADE

Slovenija bo leta 2050 peta najstarejša populacija na svetu. Na našem trgu dela je vsako leto 10.000 delovno aktivnih manj. O bitki za talente je bilo že veliko povedanega, a ko si jih priborimo, se zgodba šele začne.

6. maja 1954 je oxfordski študent medicine stekel na univerzitetno stezo in naredil tisto, kar je v stroki in javnosti veljalo za fizično nemogoče. Njegova zgodba nosi sporočilo o premikanju mej in spremembah za vsakogar med nami.

 

Nekoč, pred davnimi časi, so podjetja prodajala na enem trgu: trgu kupcev. Danes sta trga dva: trg kupcev, ki jim podjetja prodajamo svoje izdelke in storitve in trg talentov, ki sem jim prodajamo kot dobri, najboljši, želeni zaposlovalci. Zakaj je v Sloveniji bitka na tem trgu zahtevna?

Da se dobra energija med nami ohranja, potrebujemo 'QL ljudi'. QL ljudje imajo dovolj človeške topline, da se ta pretaka na nas in nam daje spodbudo za delo. 

Po raziskavi BPW Fundation bodo leta 2025 milenijci zastopali 75 % svetovne delovne sile. Bodo predsodki do generacije gonilo njenega razvoja ali pokopa? Vsak med nami s svojim odnosom vpliva, kakšen bo odgovor. 

Kdo je razvil teorijo, na podlagi katere je človeštvo prvič stopilo na Luno? Herman Potočnik Noordnung. Kdo je vodil ekipo 4.500 ljudi, od tega 2.700 inženirjev, ki so v 16 mesecih naredili Boeing 747? Joe Sutter, sin Franca Suhadolca iz Dobrove pri Ljubljani. Kje je bilo najdeno najstarejše kolo z ojnico na svetu, staro več kot 5.000 let nazaj? V Sloveniji, na Barju. 

Ne naftni viri, energetsko krizo sodobnega časa bodo povzročali talenti. Običajno se razprava 'zatakne' že na točki, kdo je (ali ni) talent. Ker talent pogosto razumemo napačno, kot skoraj nadnaravno sposobnost redkih posameznikov, ki jim je bila položena v zibko. Ne, talent je lahko vzorec razmišljanja, čustvovanja ali vedenja, ki ga v organizaciji lahko produktivno uporabimo. Nosilci talentov smo prav vsi – v modrem ali v belem. Potrebno jih je 'le' odkriti in usmeriti njihov razvoj.

Naredimo test: na katero žival pomislite, ko pomislite na delavca? Četudi vam najprej pride na misel mravlja v povezavi z rekom 'priden kot mravlja', berite naprej.

 

 

Če so pred 25 leti v Duolu z baloni pokrili prve manjše športne površine, bi radi do leta 2050 pokrili mesta. Vmes bodo prvega napihnili še v vesolju.

Znanemu ameriškemu podjetju AT&T, so Japonci gladko zavrnili celotno pošiljko kablov. Po pregledu izdelkov, ki so se v celoti skladali s specifikacijo, je japonski kupec poslal pojasnilo: »Kabli so grdi.« Pri tem je šlo je za kable, ki naj bi bili položeni pod zemljo!

»Samo mrtvi nimajo problemov,« pravi dr. Ichak Adizes. Ostati danes enak v okolju, ki se spreminja najhitreje v zgodovini človeštva, je nevarno. Lahko tudi usodno. Naj vam, ko od nekoga slišite, da on najbolje ve, ker tako dela že 20 let, zagorijo vse lučke! 

Agilnost kot lastnost je v sodobnem poslovnem svetu nujna – brez nje ne gre. Kdaj načrtno vpeljati eno izmed agilnih metod v svoje procese ali pa ne, je odvisno od podjetja. Vpeljava spremembe kot je nova poslovna metoda zahteva strateški premislek o tem, kako novost sovpada s siceršnjim ritmom in strategijo podjetja, z njegovo 'celo sliko'. 

Včasih nam uspe enostavno situacijo zakomplicirati, iz dobrega dneva narediti slab dan in uspešen teden spremeniti v takšnega za v pozabo. Včasih se vprašam, kako za vraga mi je to uspelo? Večkrat bi se moral vprašati, zakaj?

Med živahnim klepetom nas mimogrede prekini direktorica Sonja Gole. »Gedl, kaj pa vi?! Spet z mladimi?« me hudomušno pozdravi. Vrnem v enakem tonu: »Ne bom sedel s starimi, ker bom še bolj star!«

You tell your sons to fly fighter planes and you tell your daughters to play with pink Barbie dolls. But I want to have the opportunity to design the next Airbus or the next Aston Martin.

Odgovor na vprašanja komu, katerim stvarem in kako namenjamo svoj čas, govori o tem, kaj nam je v življenju resnično pomembno. Izgovor 'nimam časa' namreč pove, da si za nekoga ali nekaj časa pač ne želimo vzeti, saj ta ali to trenutno ni na vrhu naše lestvice pomembnosti. 

Pred leti smo se starši in učitelji na OŠ Dobrova povezali v delovno skupino. Naša skupna ugotovitev je bila, da naloga šole ni le podajanje znanja, temveč razvoj talentov otrok. Tako je nastal moto: Znanje za ustvarjalnost. Razumeli smo, da ne gre le za to, kaj znaš, temveč, kaj s tem znanjem narediš.

 

»Nokia je prvo finsko globalno podjetje, ki je razumelo marketing. Doslej so nas pri tem vedno močno prekašali Danci in Nizozemci.« so besede Jussija Montonena, direktorja in glavnega ekonomista Konfederacije finske industrije. Naš namen ni še en primer države, ki je lahko Sloveniji zgled. Zanima nas praktična uporabnost tujih ekonomskih izkušenj, ki jih jemljemo enakovredno domačemu glasu gospodarske modrosti in podjetniške ambicije.

Poznate tisti občutek, ko vam nekdo naroči, da nekaj naredite, vam pa se sploh ne sanja, kako bi se lotili. Bodisi zato, ker mislite, da ne znate, ne zmorete ali ne veste, kaj od vas točno želijo? Potem se začnete smiliti sam sebi in iskati drugo, pomembnejše delo. Vse z namenom, da nadležno opravilo odložite, čeprav le za določen čas.

Pred časom je pogovor v družbi nanesel na neusmiljeni ritem današnjega življenja in na to, kako se njegova hitrost le še povečuje. Kolega, dober poznavalec starogrške kulture, se je namuznil in nas posvetil v eno od skrivnosti antičnih Grkov.