NOVICE

»Nikoli ne dvomite, ali lahko majhna skupina pozornih in predanih državljanov spremeni svet; pravzaprav so edini, ki so ga doslej spremenili,« so besede antropologinje Margaret Mead. To je bila tudi ena od prvih poslanic uvodnega dela letošnje KIK konference internega komuniciranja, ki je potekala v četrtek, 20. aprila, v Ljubljani. 

Na večerni slavnostni razglasitvi Inženirka leta 2022 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma je inženirka leta postala Rosana Kolar, diplomirana inženirka strojništva in letalska mehaničarka v podjetju Adria Tehnika. Letošnje nominiranke je na jubilejnem petem izboru inženirka leta nagovorila predsednica RS dr. Nataša Pirc Musar. 

»Podjetja so pri svojih dejanjih previdnejša in naravnana bolj kratkoročno, saj kaže, da velikih negotovosti še ne bo kmalu konec,« trenutno stanje opisuje eden od govorcev letošnje B2B konference Matevž Kmet, Acies Bio.

Mednarodno združenje poslovnih komunikatorjev IABC je s prestižno nagrado Gold Quill Award of Excellence nagradilo Luko Koper za komunikacijsko kampanjo. Pri snovanju kampanje smo sodelovali tudi strokovnjaki za interno komuniciranje iz Mediad.

Dokazati, da je interna komunikacija sila dobrega, je bila misija letošnje Konference internega komuniciranja KIK2022, ki smo jo 21. aprila v sodelovanju s partnerji in podporniki organizirale Mediade. Na poldnevnem dogodku, ki je tokrat potekal tako v živo kot virtualno, se je zbralo več kot 140 udeleženk in udeležencev, ki so prisluhnili 10 navdušujočim govornikom ter njihovim komunikacijskim uvidom in praksam. 

Na večerni slavnostni razglasitvi  Inženirka leta 2021 11. januarja 2022 v Predsedniški palači je inženirka leta postala dr. Nataša Kovačević, vodja projektov na oddelku za raziskave v družbi Kolektor Group. Letošnje nominiranke je na četrtem izboru inženirka leta nagovoril predsednik RS Borut Pahor.  

V začetku meseca je stanovsko evropsko združenje internih komunikatorjev (FEIEA) podelilo nagrado za evropsko osebnost leta za razvoj stroke internega komuniciranja. To je postala direktorica podjetja Mediade in slovenska strokovnjakinja za interno komuniciranje Edita Krajnović. V Dnevniku so z njo opravili intervju.

Mag. Edita Krajnović, direktorica podjetja Mediade, je evropska osebnost leta za razvoj stroke internega komuniciranja. Razglasili so jo v četrtek, 2. decembra, na slavnostni podelitvi strokovnih nagrad evropskega združenja internih komunikatorjev FEIEA. Častno diplomo za osebnost leta je združenje letos podelilo prvič.   

V EY Slovenija so letos predstavili že osmo knjigo Družinsko podjetništvo Slovenije 2021 z 10 novimi zgodbami slovenskih družinskih podjetij. S serijo vsakoletnih predstavitev že od leta 2014 podpirajo in krepijo slovensko družinsko podjetništvo. Pri tem jim pomagamo tudi Mediade, ki podjetniške uspehe preoblečemo v brezčasne družinske zgodbe.

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni 14. novembra se je zaključila tudi letošnja akcija #darujemkilometre. Z njo v Zvezi društev diabetikov Slovenije ozaveščajo o sladkorni bolezni, s katero živi vsak deseti Slovenec. V petih mesecih so sodelujoči na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji in drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem, zbrali kar 81.342 kilometrov. Kampanjo smo zasnovali v Mediadah.

»Perem Teeeeeejoooooo@Teja Primožič, za mega prvi serijski dogodek KAMbi… no, gosti so bili tudi mega!« se na zaslonu pojavi obvestilo iz Microsoftove aplikacije teams. Orodje za digitalno sodelovanje omogoča tudi sistem dajanja pohval in medsebojnega motiviranja.

“Interno komuniciranje je v zadnjih dvanajstih mesecih prestopilo več stopnic razvoja kot v preteklih 12 letih in glavni trend je avtentičnost vodij,” je na prvi KIK konferenci, ki se je odvijala 22. aprila, pojasnila Suzanne Peck, predsednica britanskega inštituta za interno komuniciranje IoIC in predsednica evropskega združenja internih komunikatorjev FEIA. 

Medtem ko marketing navzven podpira prodajo izdelkov ali storitev, interni marketing 'trži' vizijo, cilje, kulturo in poslanstvo organizacije zaposlenim. Učinkovito interno komuniciranje strokovne informacije, strategije, poslanstvo, rezultate ali vrednote ‘prevaja’ tako, da jih zaposleni razumejo in ponotranjajo.

»Prvi in edini dogodek v času epidemije, ki je kljub izvedbi v digitalnem formatu, uspel zadržati ves čar, energijo dogodkov ´v živo´,« je napisala Ana Pivk iz podjetja Iskratel. Hvala Ana. 

Začenja se tretji slovenski izbor Inženirka leta. Vabljeni k spremljanju ob 18. uri prek spletne povezave. Spoznali bomo letošnje nominiranke, razglasili Inženirko leta 2020 in podelili priznanje za vseživljenjsko delo.

S trojnim A običajno označujemo visoko kakovost ali odličnost. Poslovni svetovalec in voditelj oddaje Branko Žunec in mag. Edita Krajnović, Mediade, sta v oktobrski oddaji Sredine vodstvene urice s trojnim A označila značilnosti odličnega vodenja: ambicioznost, agilnost in t.i. alignment.

Beyond Leadership je podcast, ki povezuje poslovni svet z akademskim in ponuja platformo za podjetnike, voditelje, menedžerje, študente in vse, ki so se pripravljeni učiti in deliti svoje najboljše prakse in življenjske zgodbe o vodenju.

 Gostje na pogovoru z naslovom "Znanost in tehnologija sta ženskega spola", ki je potekal 14. oktobra v organizaciji AmCham Slovenija in MSD Women's Networking so poudarile, da so kolektivi, ki so sestavljeni raznoliko tako po spolu kot starosti in narodnosti, bolj ustvarjalni in lažje rešujejo težave. Takšna podjetja so bolj uspešna, kar je dobro za vse, so izpostavile.

 

 

Kot specialisti za storitve komunikacij, marketinga in razvoja smo v sodelovanju z dr. Evo Boštjančič in Aljo Vižintin z Oddelka za psihologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, med spomladansko epidemijo z raziskavo želeli ugotoviti, kako uspešno so vodje v okoliščinah prvega vala Covid-19 krize komunicirali z zaposlenimi. Ponosni smo, da so bile ugotovitve raziskave predstavljene tudi na Rostoharjevih dnevih, v prihodnjih tednih pa bodo objavljene tudi v znanstveni monografiji Oddelka za psihologijo.

Po lanski uspešni kampanji Zveze društev diabetikov Slovenije #darujemkilometre, je v letošnjem letu nadaljevala akcijo z namenom ozaveščanja o kvalitetnem in polnem življenju oseb s sladkorno boleznijo. ​Kampanja je intenzivno trajala od 7. do 21. julija. V 14 dneh so na Facebooku in Instagramu zbrali 14.003 km.​ Kilometre je mogoče darovati vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni. ​

Ohranjanje in krepitev dobrih in kakovostnih odnosov med zaposlenimi in vodstvom organizacije nas bodo okrepili in naredili odpornejše v morebitnih novih krizah.

Podjetje LOTRIČ Meroslovje je letošnji prejemnik nagrade odličnosti za družinsko podjetje, s katero EY Slovenija nagrajuje najboljše slovenske družinske prakse in družinska podjetja. V torek, 23. junija, ob 14. uri jim lahko prisluhnite na kratkem brezplačnem EY webcastu Kako družinska podjetja (p)ostanejo odlična?

Z uradnim koncem epidemije v Sloveniji se je zaključila tudi tritedenska raziskava o kakovosti komuniciranja med tem kriznim obdobjem. V raziskavi je sodelovalo več kot 700 zaposlenih. Kar 40 % sodelujočih je komunikacijo vodstva ocenilo z odlično oceno. Raziskava je izpostavila visoko odgovornost managementa za komuniciranje: kar 66 % ljudi je med tri najbolj zaupanja vredne vire glede prihodnosti umestilo formalne informacije delodajalca.

7. julija 2020 nadaljujemo uspešno akcijo Zveze društev Diabetikov Slovenije #darujemkilometre. Kampanja ima letos dobrodelno noto, intenzivno bo trajala od 7. do 21 julija, potem pa še do 14. novembra, svetovnega dne sladkorne bolezni. Poleg simboličnih kilometrov, ki jih bodo ljubitelji gibanja zbirali peš, s tekom ali na kolesu, bomo prek številke 1919 s ključno besedo KM5.

Čigavo inovacijo, razpršilo za parfume, uporablja cel svet? In kdo je zaslužen, da kalkulator lahko vtaknemo v žep? Ali vemo, kdo je avtor teorije, na podlagi katere je človek prvič stopil na Luno, ter katero podjetje razvija balone za skladiščenje, ki bodo morda omogočili vzpostavitev bivanja na Marsu? Odgovor je: Slovenci. 

V času krize opazujemo različne prakse komuniciranja: odlične, a tudi manj zgledne. Zato smo zasnovali vprašalnik, s katerim med zaposlenimi preverjamo kakovost komuniciranja vodij v krizi. Prosimo vas za 3 minute vašega časa. Z izbiro odgovorov v kratkem vprašalniku o komuniciranju v kriznem obdobju boste pomagali, da se izboljšamo. 

V preteklem letu so se projektu Inženirke in inženirji bomo! pridružili novi člani in partnerji. Konzorciju šol so se pridružile 4 nove šole, ustanovili smo konzorcij fakultet in pridobili 12 novih partnerjev projekta.

Kaj bo nova normalnost? Stvari se radikalno spreminjajo in nič ne bo več tako, kot je bilo, tudi v podjetjih in naših odnosih? Prisluhnite najboljšim zaposlovalcem in konkretno uporabnim in prenosljivim dobrim praksam tudi v vaša delovna okolja.

Za starejše zaposlene in podjetja je trenutna situacija izjemen izziv in priložnost za vseživljenjsko učenje. O čem govorijo boomerji? S čem se soočajo in kako si pomagajo? Zakaj so podjetja, ki vlagajo v razvoj starejših sodelavcev, zdaj v veliki prednosti?

V Mediadah smo skupaj s strokovnjakinjami staknili glave in pripravili priročnik, ki je namenjen vsem vodjem ter strokovnjakom za (interno) komuniciranje, ki imajo v trenutnih razmerah pomembno vlogo in nalogo: čim bolj jasno, odkrito in tenkočutno komunicirati z zaposlenimi. 

Mediade v letu 2020 praznujemo 15. rojstni dan, ob tej priložnosti smo se že razveselili prvega letošnjega darila: smo prejemniki bonitetne odličnost AAA, s katero se uvrščamo v najvišji razred bonitetne odličnosti v Sloveniji.

Znanih je 10 nominirank za Inženirko leta 2019, ki po izboru komisije predstavljajo največji potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Inženirka leta 2019 bo znana na slavnostni prireditvi 8. januarja 2020. Lani je ta naziv pripadel Dori Domajnko, inženirki elektrotehnike v podjetju RLS.

»Pri odločanju o prihodnosti je pomembno razmisliti, kaj okolje in podjetja potrebujejo, vendar morate še vedno imeti v mislih, da uživate v tem, kar delate,« je povedal eden izmed sogovornikov na dogodku 'Ne teslo, Tesla bom!', ki je potekal v torek, 11. novembra 2019 v Šolskem centru Škofja Loka.

»Glede na izjemno rast gospodarstva na področju tehniške stroke in modernih tehnologij na Gorenjskem, je razvoj in izobraževanje novih inženirk in inženirjev v našem okolju še kako pomembna tema,« je na dogodku Ne teslo, Tesla bom!, ki je del projekta Inženirke in inženirji bomo, povedala ravnateljica Strokovne tehniške gimnazije ŠC Kranj mag. Lidija Goljat Prelogar.

Cilj vsakega posameznika je najti v življenju tisto, kar nas bo osrečevalo. O tem, kako to odkriti in kako se odločati smo se v petek, 31. maja pogovarjali na Gimnaziji Kranj, kjer so dijaki v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! organizirali dogodek Dan talentov. Mlade je navduševalo kar 17 talentov iz različnih področij dela.

Že sedmo leto zapored smo se zbrali na Gimnaziji Šentvid, kjer je 7. maja 2019 v okviru Dneva zdrave šole potekal dogodek 'Ne teslo, Tesla bom!'. Del zdravja namreč predstavljajo tudi odločitve o nadaljnji študijski poti. Pomembno je, da smo pri svojem delu srečni, zato so dijaki sogovornike povprašali po dobrih nasvetih, kako so se oni odločali in s kakšnimi ovirami so se srečevali.

V želji, da bi bilo več Slovencev izumiteljev kot je bil Tesla, smo se v torek, 16. aprila 2019, zbrali na I. gimnaziji v Celju na dogodku 'Ne teslo, Tesla bom!'. S sogovorniki, ki so delili bogate karierne izkušnje, smo želeli zagotoviti, da dijaki ne bodo pristali med 80 % ljudi, ki sovražijo svoj poklic.

Katero študijsko pot izbrati, ko vemo, da med 30 in 80 % poklicev še ni izumljenih, nekateri pa izginjajo? Kako razmišljati o svoji prihodnosti? Katerih poklicev primanjkuje?  Kaj pomeni zame bolj pravo pot in večjo varnost? Kaj, če se odločim narobe? 

Priložnosti v Sloveniji bodo dobili tisti, ki za neko področje izkažejo interes in potencial, smo se v torek, 2. aprila 2019, pogovarjali z dijaki v Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije v Ljubljani. Na dogodku Ne teslo, Tesla bom! so sogovorniki okrogle mize dijakom orisali prihodnost, poklice, ki se razvijajo in jim pomagali pri razmisleku o odločitvah o nadaljnji življenjski poti.

V sredo, 30. januarja 2019, smo se na dogodku 'Ne teslo, Tesla bom' pogovarjali z dijaki II. gimnazije Maribor in jim poskušali olajšati izbiro študija in poklica. Razmišljali smo, kako si predstavljamo svoje življenje v letu 2025: kje bomo živeli, kaj bomo delali in kaj nam bo pomembno.

V ponedeljek, 21. januarja 2019, smo se osmo leto zapored zbrali na Gimnaziji Bežigrad na dogodku 'Ne teslo, Tesla bom' in spregovorili o prihodnosti ter svetu, v katerem med 30 in 80 % poklicev še ni izumljenih. Med sogovorniki so bili kar štirje nekdanji bežigrajski dijaki, ki so se z veseljem vrnili na svojo srednjo šolo. Prvič smo med mladimi izvedli kratko raziskavo Slovenija 2025.

Nosilka naziva Inženirka leta 2018 je Dora Domajnko, magistrica elektrotehnike in razvojna inženirka v RLS merilna tehnika, zlati gazeli Slovenije 2015. Priznanje je bilo podeljeno na večerni slavnostni razglasitvi Inženirka leta v Cankarjevem domu.

V podjetju Mediade smo prizadeti nad nedavnim poskusom javne medijske diskreditacije podjetja, naših zaposlenih, projektov, v katerih sodelujemo in partnerjev, s katerimi soustvarjamo in prinašamo k delčku slovenskega gospodarstva.

Začel se je prvi slovenski izbor za Inženirko leta, ki med nominirankami prepoznava njihov potencial, da so zgled in navdih mlajšim generacijam deklet. Med 29 prijavljenimi je komisija izbrala 10 nominirank, med katerimi bo 9. januarja 2019 znana Inženirka leta

V okviru Evropskega tedna poklicnih spretnosti, ki poteka pod okriljem Evropske komisije, je 7. novembra 2018 Gimnazija Jurija Vege Idrija gostila dogodek 'Ne teslo. Tesla bom!'. Gostje okrogle mize so dijakom zaupali, da sta ključni veščini, ki ju morajo osvojiti, kako razmišljati s svojo glavo in kje iskati novo znanje, pri mlajših generacijah pa pogrešajo predvsem proaktivnost. 

S celodnevnim dogodkom Mediatlon 2018 se je 22. oktobra zaključil 11-dnevni projekt 'Slovenski kvizum za dvig samozavesti'. Na zaključni prireditvi je 35 dijakov iz različnih slovenskih poklicnih šol in gimnazij v prostorih Telekoma Slovenije razvijalo vsebine za spletno aplikacijo Slovenski kvizum, ki so bile povezane z dosežki slovenskih podjetij in inovatorjev. Z njimi so prepričevali finsko znanstvenico, naj se zaposli v Sloveniji.

Izbira nadaljnje študijske poti je ena izmed pomembnejših odločitev mladih. Zaradi spoznanja, da določeni poklici, ki jih sedaj opravljamo, čez 10 let ne bodo več obstajali, je še toliko pomembnejša. Na dogodku 'Ne teslo, Tesla bom!' na Gimnaziji Jesenice, smo v četrtek, 25. oktobra, mladim želeli približati prihodnost.

Po raziskavi o zadovoljstvu pri delu narejeni v Sloveniji, je 41 % ljudi nesrečnih pri svojem delu. V Evropi eden od šestih ljudi ne mara svoje službe. Na srečanju Ne teslo. Tesla bom! 26. septembra v Šolskem centru v Škofji Loki, so sogovorniki iz podjetij, več kot 150 dijakom 3. in 4. letnikov svetovali, kako naj se odločajo pri izbiri svojega poklica.

S 1. junijem 2018 smo se vključili v Kompetenčni center za razvoj kadrov v biotehnologiji in farmaciji Bio-Pharm, ki je financiran preko Javnega razpisa za vzpostavitev in delovanje kompetenčnih centrov za razvoj kadrov (JR 253).

Mladi katerekoli smeri ali področja študija se lahko med 25. in 27. septembrom udeležite poletne šole, ki jo organizirata Energija plus in medijska hiša Montel Energetika.NET v prostorih ABC pospeševalnika v Ljubljani. Udeleženci bodo dobili poglobljena znanja o komuniciranju, marketingu in novinarstvu v energetiki, zadnji dan šole pa se bodo brezplačno udeležili konference En.ekonomika & industrija 018.

Na Gimnaziji Šentvid je v okviru dneva zdravja, ki so ga na šoli obeležili 4. maja, potekal dogodek Ne teslo, Tesla bom! na katerem so se dijaki tretjih letnikov v sproščenem pogovoru s sogovorniki iz gospodarstva pogovarjali o kariernih priložnostih, poklicih prihodnosti in veščinah ter znanjih, ki jih bodo potrebovali, da bodo pri svojem delu uspešni.  V kontekstu dneva zdravja, smo mladim najprej predstavili simulator staranja in nadaljevali s pogovorom, kako ohraniti tudi 'ekonomsko' zdravje.

 

Kje se v Kranju zbirajo talenti? V torek, 5. junija, smo jih našli na Gimnaziji Kranj, kjer so dijaki šole v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! organizirali prvi Dan talentov. Na dogodek so povabili 14 uspešnih podjetnikov, znanstvenikov, inovatorjev in študentov, in se z njimi pogovarjali o poklicnih izzivih, priložnostih, talentu in sprejemanju pravih odločitev.  

Izbira prave izobraževalne poti se zdi mladim, ki stojijo pred pomembno življenjsko odločitvijo, kot ena od tistih enačb z 'n spremenljivkami', ki deluje zastrašujoče in čisto preveč zapleteno. Kateri so tisti znani dejavniki, na katere se lahko mladi oprejo pri sprejemanju odločitev, je bilo glavno vprašanje dogodka 'Ne teslo, Tesla bom!' na I. gimnaziji v Celju, v torek, 17. aprila. 

»Vse se začne pri rojstvu, ko te najprej pomerijo,« dejavnost družinskega podjetja LOTRIČ Meroslovje slikovito opiše Mitja Lotrič. Že od nekdaj je vedel, da bo svoje delo opravljal prav tu, daje izbral prav: »To čutiš v sebi.« Na dogodku 'Ne teslo. Tesla bom!' je 27. marca 2018 v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo!, dijakom ŠC PET skupaj s še štirimi sogovorniki predstavljal svojo poklicno pot in priložnosti, ki jih mladim prinašata tehnika in inoviranje. Kot pravi, si nikoli ni mislil, da bo nekoč vodil podjetje, ga je pa vedno zanimala tehnika. Med bodočimi sodelavci išče prav to: »Želimo si mlade z dobrim teoretičnim znanjem, ki bi prakso pridobili z delom v podjetju.«  

Z vprašanjem »Kako vemo kaj okolje potrebuje?« so dijaki otvorili dogodek Ne teslo. Tesla bom! 13. marca na zasebni gimnaziji ERUDIO. »Testirati morate ideje! Če ne preizkusiš, ne veš in lahko le sanjaš.« je spodbudila dijake Sandra Kecman, vodja digitalnega marketinga v podjetju Bisnode Southern Market. 

»Ves čas opazujem okolico, kako kaj deluje in kaj bi se dalo izboljšati,« svoj način spremljanja sveta izpostavlja Jure Miklavčič, študent Strojne fakultete Univerze v Ljubljani in nekdanji dijak Gimnazije Vič, na kateri smo se 13. februarja zbrali na dogodku Ne teslo. Tesla bom!

 

Januarja je na spletu zaživel Slovenski kvizum. Pri pripravi vsebine smo se po pomoč obrnili tudi na bralce revije IRT 3000 in skupaj z Noordung centrom Vitanje pripravili nagradno igro, ki je srečnemu izžrebancu prinesla polet v MIG simulatorju. 

Na pobudo Leka in iniciative Inženirke in inženirji bomo! se je danes na Gimnaziji Ravne na Koroškem odvil Poklicni dan na Koroškem. Na različnih omizjih so sogovorniki iz poslovnega sveta mladim predstavili izkušnje iz prakse in karierne priložnosti v inženirskih, tehnoloških in naravoslovnih poklicih ter tistih, ki jih prihodnost šele ustvarja.

Leta 2012 je Gimnazija Bežigrad gostila prvi dogodek Inženirke in inženirji bomo! Šest let kasneje smo se 22. januarja zopet zbrali skupaj z gosti in 95 dijaki ter dijakinjami, ki ravno v tem času sprejemajo študijske odločitve. 

»Ni šole, ki te lahko pripravi za jutri, ker še ne vemo, kakšen bo jutri. Po drugi strani pa je lahko vsaka prava, ker te nauči interdisciplinarnosti in logike, kako pristopati k reševanju problemov,« je prepričan dr. Zlatko Pflaum iz Leka, enota Biofarmacevtika, vodja projekta biofarmacevtike. 

V sredo, 13. decembra, smo na Gimnaziji Brežice gostili letošnji zadnji dogodek Ne teslo. Tesla bom! Dvanajsta izvedba letošnjega dogodka, ki jih izvajamo v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! je bila posebna, saj smo ga izvedli v okviru Evropskega tedna poklicnih spretnosti.

 

Letošnja MQ konferenca, ki je potekala danes, 17. novembra, v Ljubljani, se je osredotočila na organizacijo prihodnosti in vzorce vodenja. Ena od priložnosti Slovenije je namreč tudi, da postane okolje, prepoznano po človeku prijaznem, uspešnem vodenju. To bo v prihodnosti tako kot ostale zvrsti dela postalo avtomatizirano, je v svojem predavanju poudaril belgijski podatkovni znanstvenik Jean-Philippe Schepens, Swan Insights iz skupine Bisnode.

Kar 26 % slovenskega BDP je mag. Edita Krajnović iz Mediad kot moderatorka  23. oktobra pozdravila na konferenci SDH v dvorani GH Union v Ljubljani. Dogodek je bil namenjen predstavitvi rezultatov upravljanja državnih naložb in usmeritvam za prihodnost.  

V torek, 26. oktobra, smo se Inženirke in inženirji bomo!  po letu dni spet vrnili na Gimnazijo Jesenice. Na dogodku Ne teslo, Tesla bom! smo se s sogovorniki pogovarjali o (ne)pravih kariernih odločitvah, nenehnem učenju, ambicijah pa tudi o denarju – vedeti moramo, kje se da zaslužiti. 

 

»Učimo se na lastnih napakah, ne na tujih. Če jih ni, ne more biti razvoja. Nikoli se ne jezi na druge, če sam nisi nič naredil za to. Razmisli in se loti,« je v sredo, 18. oktobra na dogodku Ne teslo, Tesla bom! na Gimnaziji Jurija Vege v Idriji zbrane dijake uvodoma nagovorila lekt. dr. Nadja Dobnik, iz Ekonomske fakultete UL. 

 

 

Slovenci smo narod inženirjev in inovatorjev. Prve inovacije s podpisom 'Made in Slovenija' segajo 5.000 let v zgodovino, slovenska podjetja ustvarjajo vodilne inženirske rešitve v svetovnem merilu. Jih poznate? 

 

»Smo prva družba v civilizaciji, ko se moramo starejši učiti od mladih,« smo se naučili od slovenskega antropologa dr. Jožeta Ramovša. Kako ta spoznanja peljati v prakso podjetij? Izzive razvoja kompetenc in preobrazbe podjetij bomo osvetlil na delavnici.

 

»Kje se vidiš čez 5 let?« Kar dobra tretjina od preko 190 dijakov ŠC Škofja Loka nam je na septembrskem dogodku Ne teslo, Tesla bom! povedala, da želi nadaljevati s študijem. Vendar po mnenju govorcev to ni edini način, da dijaki hodijo po želeni karierni poti. 

 

Ste že slišali za Mediaton oz. bolje kar Mediatlon, kot ga je v svojem napovedniku preimenoval časopis Delo? Na enodnevnem dogodku je skupina mladih dijakov in študentov raziskovala inženirske dosežke Slovencev in slovenskih podjetij ter timsko razvijala prvi slovenski inženirski kviz. 

Ambiciozna, rastoča podjetja in organizacije spremljamo s storitvami marketinga, komunikacij in razvoja. Vsak projekt, ki se ga lotimo, ima ambicijo razviti vsaj dve zvezdi: izdelek (projekt) in človeka. 

»Ljudje smo si precej podobni. Ločimo se po tem, ali znamo iz napak zrasti ali pred njimi klonimo. Uspešen človek je sestavljen iz veliko porazov,« je v četrtek 1. junija, na dogodku Ne teslo. Tesla bom! dijake in dijakinje Gimnazije Kranj nagovorila Vesna Nahtigal, Business development managerka na Inštitutu za kovinske materiale in tehnologije. 

V četrtek, 15. junija, smo bili v dobri družbi na obisku pri aktualni zlati gazeli NiceLabel – Euro Plus, kjer nas je gostil direktor podjetja Matej Košmrlj. Skupaj z glavnimi sogovorniki Majo Krušič Šega iz Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Tomažem Laniškom, direktorjem Knauf Insulation, zlate gazele 2013, Janezom Novakom, direktorjem RLS merilne tehnike,  zlate gazele 2015  in predstavniki ostalih gazel.

Kaj nam prinašajo trendi na področju trga dela? Želite vedeti več o razvoju kadrov v generacijsko raznoliki družbi? Pogosto poslušate o starejših zaposlenih, ne veste pa, kaj bi naredili zanje?

Odgovore na ta vprašanja se bo iskalo na 5. konferenci o razvoju kadrov "Skupaj nad izzive jutrišnjega dne".

V četrtek, 4. maja smo bili na Gimnaziji Šentvid. Na dogodku Ne teslo, Tesla bom! so izjemni gostje iz poslovnega in inženirskega sveta mlade navduševali za inoviranje in kreativnost, ki bosta ključni kompetenci zaposlenih v prihodnosti. 

 »So ljudje, ki so opazovalci sveta, ljudje, ki so sledilci in so ljudje, ki so inovatorji  ter premikajo meje. Večji del njih je prav med inženirskim kadrom,« smo v torek, 4. aprila na I. gimnaziji v Celju na dogodku Ne teslo. Tesla bom!, ki ga izvajamo v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! slišali od Boštjana Gorjupa, direktorja v BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje in Regiji Adriatic East. 

Izžrebali smo srečno nagrajenko nagradne igre ŠIK® šole, ki bo skupaj s svojimi sodelavci in sodelavkami pobegnila v zabavo: v escape room, sobo pobega. Preverite, ali ste to morda prav vi! :)

Tesla, Uber, Slack, Airbnb in Snapchat ustvarjajo vrednost na trgu drugače, kot smo bili navajeni. Organizirani so v platforme in skupnosti, ne kot klasična podjetja. Četudi evropska podjetja pri razvoju sodobnih organizacijskih oblik precej zaostajajo za ZDA in tudi za Azijo, Slovenija pri uspešnem razvoju poslovnih ekosistemov ni brez izkušenj. Prav nasprotno: morda smo v posameznih primerih celo med pionirji in referenčnimi regijami na svetu.

Slovenski študenti na tehnični fakulteti v Nemčiji so profesorja, Nemca, vprašali kakšna je razlika med njimi in nemškimi študenti. Odgovoril je z izmišljenim primerom: »Če bi vam in našim študentom dal nalogo, naj pregriznejo leseno mizo na pol, bi se Nemci zagnali, krvaveli in si polomili vse zobe, a mizo pregriznili. Vi pa bi mogoče dvakrat ugriznili, videli, da to ne bo šlo zlahka in začeli iskati žago.« Tako je v torek, 21. marca na Gimnaziji Vič, z anekdoto o slovenskem inženirskem narodu na dogodku 'Ne teslo. Tesla bom!', ki se je odvil v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! zbrane nasmejal Aleš Prešern, vodja divizije Power Generation Services iz Siemensa.

»Bil sem na razgovorih, pa me nihče ni vprašal kje sem študiral. Vprašali so me kaj znam, kaj me zanima in kaj lahko pokažem. Bolj pomembno kot sam študij je to kar delate v prostem času, kar raziskujete, vaši hobiji. To vas bo v prihodnosti nekam pripeljalo,« razmišlja Žiga Komac, koordinator v prodaji za državni in javni sektor v podjetju NIL, ustanovitelj največje slovenske IoT konference in študent na Fakulteti za elektrotehniko UL. Kakšne so še poti 'do prihodnosti', smo se pogovarjali z dijaki Šolskega centra za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana, v sredo, 8. marca na dogodku 'Ne teslo. Tesla bom!', ki ga izvajamo v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! 

»Želela sem na srednjo strojno šolo, pa me doma niso ravno spodbujali, ker 'kaj bodo pa sosedje rekli, naša pa ni šla na gimnazijo',« pravi Urška Kalan iz Petrola. Danes je uspešna razvojna inženirka. O tem, da si je potrebno upati, izstopati in iskati priložnosti skozi znanje, smo se pogovarjali na dogodku 'Ne teslo. Tesla bom!' na Gimnaziji Jesenice, v torek 7. marca v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! 

V Siemensovi sejni sobi bo od junija dalje stal nov kos opreme. Nič posebnega, kaj? Razen, da ga bodo za največje inženirsko podjetje v Evropi izdelali dijaki Srednje šole tehniških strok Šiška (SŠTS). 

Ali ste vedeli, da je kar 97,6 % možnosti, da bodo poklic računovodje v prihodnje opravljali roboti? Kako se pripraviti na nove poklice, ki vznikajo? Katera znanja, poklici in vrline bodo v prihodnosti tisti, ki bodo uresničevali želje po rasti, razvoju in varnosti? Kaj v sodelavcih iščejo tisti, ki zaposlujejo? V sredo, 1. februarja smo se na dogodku 'Ne teslo, Tesla bom!' v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! o tem pogovarjali s podjetniki, managerji, inženirji ter mladimi na Gimnaziji Bežigrad.

»Če bi v življenju radi delali pomembne stvari, se morate že v srednji šoli naravnati, na fakulteti pa izbrusiti v vrhunske strokovnjake. Ne vpisujte se na lahke fakultete,« je dijake II. mariborske gimnazije nagovoril Marko Novak iz Dewesofta, dipl. inž. strojništva in magister ekonomije, v četrtek, 26. januarja, ko smo v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! obiskali II. gimnazijo Maribor. »Za naslednja štiri leta si izberite težjo pot, saj se boste tako naučili reševati  probleme, ki jih bo v naslednjih 30 letih službe veliko,« je izpostavil Novak. 

Po raziskavah naj bi kar 31 ur na mesec ali več kot štiri delovne dni porabili na neučinkovitih sestankih. Še več: kar 73 % udeležencev pove, da med sestanki delajo druge naloge, 39 % pa jih priznava, da z mislimi odtavajo popolnoma drugam. Preveliko število sestankov ima negativen učinek na zaposlene in dviguje njihovo utrujenost. 

"Za časa svojega življenja bom turistka v vesolje," je 22. decembra svojo željo in ambicijo razkrila evropska komisarka za promet Violeta Bulc, na posvetu 'Vesoljske tehnologije: priložnost za podjetniško rast', ki smo ga organizirali skupaj z Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji. 

V okviru Evropskega tedna poklicnih spretnosti, ki poteka pod okriljem Evropske komisije, smo se 1. decembra zbrali v Šolskem Centru Škofja Loka na dogodku 'Ne teslo. Tesla bom!', na katerem so gostje več kot 120 dijakom zadnjih letnikov enotno poudarili: »Izstopajte iz množice!«

Ali ste vedeli, da je Slovenija narod inovatorjev? Da imamo danes podjetja, ki delajo za NASO, da je avtor teorije na podlagi katere je človek prvič stopil na Luno – Slovenec, da je razpršilo za parfume razvil slovenski inovator? Še več smo jih odkrili 30. novembra na Gimnaziji Brežice, kjer smo z izjemnimi sogovorniki iz prakse mladim prenesli sporočilo: 'Ne teslo. Tesla bom!'

»Smo privilegirana generacija, ker živimo v svetu, ki se tako spreminja,« je začel Matej Potokar, generalni direktor Microsoftove skupine za storitve v regiji Zahodne Evrope. O svetu prihodnosti in priložnosti, novih tehnologijah in delovnih mestih ter izstopanju iz ustavljenih okvirjev, smo v sredo, 26. oktobra, razpravljali z dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija

Oktobrsko megleno jutro se je ob skodelici kave in družbi najboljših (in še boljših!) zaposlovalcev v Sloveniji, hitro prevesilo v prijetno dopoldne. V Domu gospodarstva na Dimičevi 13, so se pozitivne zgodbe doslej sodelujočih v projektu Zlata nit, prepletale z vprašanjem o tem, kaj zaposleni sploh pričakujejo od zaposlovalcev oz. kakšno je najboljše delovno okolje zanje.

V četrtek, 20. oktobra, je Slovenski državni holding SDH izvedel izobraževalno srečanje za poslovodne in nadzorne organe družb v delni in večinski lasti RS in SDH: 'Dvignite rezultate poslovanja: Z zavzetostjo in agilnostjo organizacije', kjer je uvodno predavanje vodila Edita.

Letošnji Managerski kongres Združenja Manager je potekal 29. in 30. septembra v portoroškem GH Bernardin. Mediade smo sodelovale z vsebinsko pripravo vozlišč drugega dne Managerskega kongresa, ki jih je povezovala Edita Krajnović. Zbralo se je rekordnih 330 managerk in managerjev, Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik je bil imenovan za Managerja leta 2016, OMV Slovenija pa Managerkam prijazno podjetje.

V petek, 7. oktobra, smo popoldne preživeli na Danfoss Trati. V okviru projekta Inženirke in inženirji bomo!, smo na Danfossovih dnevih odprtih vrat prvič izvedli inženirski kviz in uživali v družbi več kot 500 obiskovalcev.

V četrtek, 22. septembra, je bila na letošnji 3. konferenci o zavzetosti 2016V iskanju zavzetosti skozi medgeneracijsko sodelovanje in vodenje, med govorci tudi naša Anisa Faganelj, ki je predstavila izsledke raziskave Zlata nit, projekta, ki ga vodi, v povezavi z generacijami: Star sem 41 let. Zbudite me!

Ste žirafa ali šakal? Preverite v poletnem ŠIK-u: zakaj moramo svoje potrebe povedati jasno in na glas; kako poteka povezovalna komunikacija in kaj odžene šakala; ŠIK zgodbo podjetja Pomgrad ter, četudi ga poleti ne potrebujete, vam je v reviji na voljo: SIMPL orodje za vodje za premagovanje stresa!

»V jutrišnjem svetu bo težko delovati na včerajšnji način,« je prepričana Nataša Japelj, direktorica korporativnega komuniciranja v podjetju Skaza. Pritrdi ji digitalni marketing manager v podjetju Marand Jaka Kladnik: »Ne najmočnejši, preživeli bodo najbolj odzivni na spremembe!« Kje je rešitev? V agilni miselnosti in v agilnem delu. 

Na letošnji marketinški poletni šoli Energetike.NET je naša direktorica Edita Krajnovič, mladim prikazala, kako sta povezani področji trženja in inovacij: market.ing = inženiring.

Mi čutimo Slovenijo. In čutimo spremembe, ki jih zahvaljujoč  prostovoljnemu delu, trudu in znanju ljudi, ki verjamejo v našo državo, vidimo že danes. V torek, 14. junija, se je zaključil drugi krog Partnerstva za spremembe. Poleg izmenjav idej in izkušenj med zaposlenimi v podjetjih in ministrstvih, je ta krog prinesel tudi inovativne rešitve 5 izbranih izzivov. Mediade smo sodelovale pri snovanju priročnika Kaj pa ti čutiš? za implementacijo blagovne znamke I feel Slovenija. 

»Nekaj se je zažigalo, stroji so se premikali… Stvari so se dogajale! Tako mi je bilo zanimivo, da sem se iz danes na jutri odločila za inženirstvo,« navdušeno pripoveduje Iza Burnik, študentka na Fakulteti za elektrotehniko in članica EESTEC evropskega združenja študentov elektrotehnike in računalništva. V četrtek, 2. junija, smo se v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! zbrali na Gimnaziji Kranj in v družbi izjemnih sogovornikov ter več kot dvesto zbranih dijakov, razpravljali zakaj na tehnični študij, kdo so inženirji danes in kaj vse počnejo ter zakaj moramo ostajati aktivni in inovativni. 

"Življenje je kot vožnja s kolesom: ne boš padel, dokler poganjaš," je ob prejemu diplome dejal leta 1915 rojeni najstarejši diplomant na svetu. Diplomiral je pri starosti 97 let. Zato si preberite novo ŠIK revijo in ostanite mladi! :)

Mag. Edita Krajnović, direktorica Mediad, je tudi soustanoviteljica projekta Inženirke in inženirji bomo!, ki mlade usmerja v privlačne tehnične in druge naravoslovne poklice. V prilogi si preberite intervju iz aprilske izdaje revije IRT3000, v katerem razkriva, kako poteka povezovanje svetov dveh hitrosti - šolstva in gospodarstva, kakšna je prihodnost inženirjev in kako jo bodo ti soustvarjali. 

»Imeti moraš nekaj inženirskega občutka. Ključno je, da znaš zaokrožiti na pravi decimalki: da veš kdaj se je treba zaustaviti in kje je treba potegniti črto,« razmišlja Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing iz Telekoma Slovenije in poudarja: »Kdor se ni pripravljen prilagajati in učiti, bo imel v življenju težave.« V sproščenem pogovoru na Gimnaziji Šentvid, smo v sredo, 4. maja, na dogodku 'Ne teslo. Tesla bom!' v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! s priznanimi gosti razpredali, zakaj je radovednost lepa čednost in kako se odločati o izbiri študija in poklica. 

Pri digitalni preobrazbi gre za sodelovanje in sposobnost implementacije, poudarja minister za javno upravo dr. Boris Koprivnikar, neformalni slovenski CDO (Chief Digital Officer). Z njim smo naredili intervju za MQ revijo Združenja Manager.

Napako delajo tisti, ki iščejo čas. Časa ni mogoče najti, lahko si ga samo vzamemo. Vzemite si čas, odprite ŠIK revijo.

V četrtek, 24. marca, se je na Odru pod zvezdami Lutkovnega gledališča Ljubljana, z izborom najboljših zaposlovalcev leta 2015, zaključil medijsko raziskovalni projekt Zlata nit, ki ga z Dnevnikom soustvarjamo tudi Mediade. 

»Znanje je osnova, najpomembnejša pa je osebnost posameznika. Nočem ljudi, ki bi vsak dan delali isto, iščem tiste, ki jih zanimajo nove stvari.« Takšne sodelavce išče Wolfgang Zeike, direktor podjetja LPKF Laser & Electronics. O inovativnosti, inženirskih poklicih in izbiri prave življenjske poti, so priznani sogovorniki spregovorili in svetovali dijakom Gimnazije Vič, v torek, 22. marca, na dogodku »Ne teslo. Tesla bom!« v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! 

»K razpisu za delovno mesto, smo priložili eno težko nalogo iz fizike. Na koncu, pa nismo izbrali tistega, ki je nalogo pravilno rešil, ampak nekoga, ki je iz tega najbolj elegantno izpeljal svoje razmišljanje,« je bila ena izmed zgodba na Erudio zasebni gimnaziji, kjer smo v četrtek, 10. marca, gostovali Inženirke in inženirji bomo!

29. februarja smo v Domu gospodarstva soustvarili Podarjen dan. 24-urni dogodek, s katerim smo počastili vstop Mediad v najstniška leta. Igrali smo Človek ne jezi se, jedli jabolka Evrosad in se sladkali z dobrotami Čokoladnega ateljeja Dobnik. V najboljši družbi, kjer velja: Vedno boljši smo lahko, vedno boljši bomo - skupaj! Skozi oko kamere nas je - z nasmehom -  spremljal fotograf Andrej Križ in nam poklonil dan v slikah. 

Učenje, kot smo ga poznali, izgublja svojo moč. Kar šteje v 21. stoletju je učenje z opazovanjem, preizkušanjem in raziskovanjem. »Ne osredotočam se na napovedovanje prihodnosti. Skušam se osredotočiti na učenje iz nastajajočih priložnosti, tu in zdaj,« poudarja dr. Otto Scharmer z MIT Sloan School of Management. Teorijo U je razvil iz pogovorov s podjetniki in inovatorji. Kaj je odkril? Da se ti ne učijo iz preteklosti, temveč drugače: iz nastajajočih priložnosti v prihodnosti.

»Ko boste razmišljali o svoji poklicni prihodnosti, o svojem življenju, boste srečali ljudi, ki vas bodo povprašali o vaših sanjah. Ko jim jih boste zaupali, bodo nekateri rekli, da je nemogoče, da bi jih dosegli. Najbolj pomembno je, da nasveta, da se tem sanjam odrečete, ne upoštevate,« je v okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! več kot tristo zbranih dijakov na jeseniški gimnaziji nagovoril predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

»Pri ljudeh iščem iskrico v očeh. Takšne ljudi želim zaposliti,« je radovednim dijakom enostavno skrivnost zaposlovanja razkril Gregor Rebolj, Mladi manager leta 2015 in direktor podjetja Klika. Inženirke in inženirji bomo! smo se letos znova zbrali, tokrat na Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije, v četrtek 11. februarja 2016. 

Pomislite za trenutek na svoje talente, inteligenco in karakter. So te lastnosti vnaprej določene ali jih lahko skozi življenje razvijate? Kaj vam da veter v jadra: da vam nekdo očita neuspeh ali da vam reče, da še niste na zastavljenem cilju?